THE PREACHER MEN - LIVE AT BIMHUIS

Saxofonist Efraim Trujillo (1969 Californië) is al geruime tijd woonachtig in Amsterdam. Hij speelde en speelt in diverse Nederlandse jazz formaties, zoals The Ploctones, Fra Fra Sound, New Cool Collective en ook was hij lid van de Ob6essions, de liveband van het programma Mijke’s Middag op radio 6. Tijdens een jamsessie ontmoette hij organist Rob Mostert en drummer Chris Strik, dat beviel zo goed dat zijeen trio vormden met de naam The Preacher Men (2014). Hun eerste album “Preaching Out, Loud” verscheen in 2016, “Blue” uit 2018 ontving de Edison publieksprijs en werd gekozen tot beste blues album in het blad Jazzism. Het album was ook onderdeel of resultaat van een master project van Efraim waarin hij gericht onderzoek deed naar de muzikale duiding van de blues aan het conservatorium in Amsterdam,hij ontving hiervoor in 2019 een cum laude onderscheiding.

Bij het beluisteren van dit album begrijp je onmiddellijk dat voorganger “Blue”de publieksprijs heeft gewonnen, deze muziek grijpt je meteen bij de keel, van duistere dreigende klanken tot snelle shuffles waarbij je niet stil kunt blijven zitten, het is er allemaal. Rob Mostert (1965), een van de beste Hammond spelers van Nederland, luisterde al op jeugdige leeftijd naar Jimmy Smith en viel voor diens instrument, het Hammond orgel. Zijn spel hier heeft meer weg van dat van Brother Jack McDuff of Joey de Francesco, vetter en goorder dan Jimmy. Mostert bespeelt de Hammond B3 met blote voeten op het pedaal en laat het geluid schallen over de twee Lesley speakers. Het saxofoonspel van Trujillo getuigt van een grote souplesse, van zacht mijmerend tot knallend scheuren. Chris Smith (1967) is de grote motor achter het geheel , zijn backbeats zijn onweerstaanbaar, een heerlijke slagwerker. De composities van Trujillo zitten allemaal gewiekst in elkaar, ze klinken als klassiekers uit de tenor-orgel jazz. In het laatste nummer met de terechte naam “Speeddate” gooien ze alle remmen los compleet met een spetterende drumsolo van Chris Strik, dit nummer is overigens opgenomen in Paradox, Tilburg met een net zo enthousiast publiek.

Het opnemen van een live registratie in het Bimhuis was altijd al een droomwens van Trujillo vanwege de goede akoestiek en professionele technici en, die wens is uitgekomen en daarvoor kan de rechtgeaarde muziekliefhebber dankbaar zijn , het is een dijk van een album geworden, of je nu een liefhebber bent van het orgel-saxofoon oeuvre zoals ik of gewoon verzot bent op swingende muziek, dit is een pure aanrader.

Jan van Leersum.

 


Artiest info
Website  
 

Label : ZenneZ Records

video